kuvittele tuore leipä ihan vain voin kanssa, kera aamukahvin taikka teen.
Tämä leipä on kuohkea ja saat siihen rapean kuoren muutamalla kikalla, mikäli sinulla on kiertoilmassa myös höyrypaisto et kikkoja tarvitse.
Perus uuniin kannattaa laittaa pohjalle pelti , joka on täytetty vedellä kun vesi höyrystyy niin se edes auttaa kuoren syntymistä. Itse tein kuitenkin näin. Heitin paiston alussa uunin pohjalle hieman kylmää vettä. Tätä en kuitenkaan voi suositella sillä vesi voi valua uunin luukun reunoista tai pilata uunin pinnoitetta.
Pellavasiemenleipä
3,5dl kylmää vettä
1tl kuivahiiva
1tl suolaa
1rkl tummaasiirappia
2/3dl pellavansiemeniä
1dl kaurahiutaleita
2rkl rypsiöljyä
3dl täysjyvä vehnäjauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja
1. Mittaa kulhoon kylmä vesi, hiiva, siirappi ja suola. Sekoita.
2. Lisää puolet jauhoista, kaurahiutaleet ja pellavansiemenet. Sekoita huolella. Lisää loput jauhoista ja öljy. Vaivaa/sekoittele taikinaa kunnes se saavuttaa kevyen sitkon. Taikina jää vähän löysähköksi.
3. Anna taikinan levätä 5h kulhossa huoneen lämmössä.
4. Muotoile leivinpaperilla päällystetylle pellille leiväksi runsaasti jauhoja apuna käyttäen, älä vaivaa taikinaa tai riko ilmakuplia vaan varovasti muotoilet leiväksi. Ja anna kohota vielä 1 h
5. Laita paisto pellille parisenttiä vettä ja laita se uunin pohjalle. Lämmitä uuni 225c ja paista uunin keskitasolla n.35min
3,5dl kylmää vettä
1tl kuivahiiva
1tl suolaa
1rkl tummaasiirappia
2/3dl pellavansiemeniä
1dl kaurahiutaleita
2rkl rypsiöljyä
3dl täysjyvä vehnäjauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja
1. Mittaa kulhoon kylmä vesi, hiiva, siirappi ja suola. Sekoita.
2. Lisää puolet jauhoista, kaurahiutaleet ja pellavansiemenet. Sekoita huolella. Lisää loput jauhoista ja öljy. Vaivaa/sekoittele taikinaa kunnes se saavuttaa kevyen sitkon. Taikina jää vähän löysähköksi.
3. Anna taikinan levätä 5h kulhossa huoneen lämmössä.
4. Muotoile leivinpaperilla päällystetylle pellille leiväksi runsaasti jauhoja apuna käyttäen, älä vaivaa taikinaa tai riko ilmakuplia vaan varovasti muotoilet leiväksi. Ja anna kohota vielä 1 h
5. Laita paisto pellille parisenttiä vettä ja laita se uunin pohjalle. Lämmitä uuni 225c ja paista uunin keskitasolla n.35min
6. avaa vähän
uunin luukkua mikäli huomaat vesihöyryn tiivistyvän luukulle. Näin päästät ylimääräisen kosteuden uunista ja rapea kuori on taattu.
Paiston jälkeen älä peitä heti liinalla tms. jos leipä on vielä lämmin koska silloin kuori pehmenee.
uunin luukkua mikäli huomaat vesihöyryn tiivistyvän luukulle. Näin päästät ylimääräisen kosteuden uunista ja rapea kuori on taattu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti